Ekonomi

Katma değerin merkezi Torbalı ihracat rekorları kırmaya devam ediyor

Ege İhracatçı Birlikleri’nin İktisat Gazetesi iş birliğiyle düzenlediği “Ege İhracat Buluşmaları”nın bu seferki durağı, İzmir’in en sanayileşmiş bölgelerinden biri olan ve tarımsal üretimde büyük gelişme gösteren Torbalı oldu.

Torbalı ihracatta 65 ili geride bıraktı

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Lideri Jak Eskinazi, “Torbalı; Eskişehir, Trabzon, Samsun, Kahramanmaraş, Aydın gibi 65 ili geride bırakarak 1 milyar 764 milyon dolarlık ihracat yaptığını görüyoruz. 2022 yılında ihracatını yüzde 30’a yakın artıran ihracatçılarımızın başarısını canı gönülden kutluyorum. Sektörel çeşitliliğin yoğun olduğu Torbalı’da tütün, mobilya, hazır giyim, dokuma, zeytinyağı, su işleri ve hayvancılık ürünleri başı çekiyor. Torbalı, son 25 yılda üretim ve ihracatta büyük mesafe kat eden, başarı hikayeleri yazan bir bölge. Özellikle Organize Sanayi Bölgesi’nin kurulmasıyla birlikte bu başarı büyük bir gelişme gösterdi” dedi. söz konusu.

Mobilya OSB’nin katkısı 250 milyon dolar civarında olacak, Tarım OSB de kurulmalı

Başkan Eskinazi, “Hepinizin bildiği gibi Torbalı’da iki Organize Sanayi Bölgesi var. Kuruluş fikrini Birliklerimizden alan Karma ve Mobilya OSB faaliyete geçtiğinde bu hareketliliğe yeni bir ivme kazandıracak. Türkiye’nin en çağdaş mobilya bölümü kümelenme sanayi bölgesinde 64 firma yer alacaktır. Ve ithalatçıları gönül rahatlığıyla ağırlayacak, showroom’ları, eğitim merkezi ve sosyal tesisleri bulunan mobilya şubemizin katma değerli ihracatının önünü açacak. Mobilya OSB’nin sektörümüze yıllık katkısının 250 milyon dolar civarında olacağını tahmin ediyoruz. Torbalı’nın tam ortasında farklı segmentlerden 70’e yakın uluslararası firmaya ev sahipliği yapmaktadır. Tarımsal OSB’nin kurulmasının, katma maliyetli tarımsal üretimi artırmak için gerçek bir adım olacağı kanaatindeyiz.” dedi.

Enflasyon dövizden daha hızlı yükselirse rekabet gücünüz düşer, bu katma değeri yüksek işler için de geçerlidir.

Jak Eskinazi, Türkiye’nin mevcut ekonomi politikasının ülke ihracatını olumsuz etkilediğini vurgulayarak, “Hızla uygulanan sürdürülemez politika, neredeyse herkesi faiz ve kurdan söz ettirdi. İhracatçılarımızın en temel sorunları orada duruyor: Rekabetçi döviz kurlarının, finansmana erişimin, elektrik fiyatlarının ve vize süreçlerinin pervasızca ilerlemesinin değerini bir kez daha vurgulamak istiyorum. Döviz kurundaki artış ihracatçılarımızı biraz motive etti ama kayıplarımızı karşılamaya yetmiyor. Çünkü enflasyon bizim maliyet hesaplarımızı alt üst etti. Enflasyon dövizden daha hızlı yükselirse rekabet gücünüz düşer, bu katma değeri yüksek işler için de geçerli.” söz konusu.

Acilen Türk ekonomisinin rasyonel bir yere oturmasını bekliyoruz.

Başkan Eskinazi, mevduat faizlerinin yüzde 50-60 bandına ulaştığının altını çizerek, bu koşulların hem finansmana erişimi zorlaştırdığını hem de yatırımı imkansız hale getirdiğini vurguladı.

“Merkez Bankası’nın bu hafta açıklanacak kararını merakla bekliyoruz. Reel faiz oranlarının ne kadar yakın olacağı çok önemlidir. Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Merkez Bankası ekipleri bir an önce oluşturulmalıdır. Özetle; Ekonomimiz verimli değil ve ekonomi ile ülkenin geldiği noktayı analiz etmeye çalışmak güç kaybından başka bir şey olmamalı. Hazine ve Maliye Bakanımız Mehmet Şimşek göreve geldikten sonra Türkiye ekonomisinin rasyonel bir yer alacağına dair bir söylemi vardı. Acilen Türk ekonomisinin rasyonel bir yere oturmasını bekliyoruz. Türkiye ekonomisinin can damarı ve büyümenin lokomotifi olan ihracatçılarımızın yeni yatırımlar yapmaları ve ihracatlarını artırmaları için hükümetin sesimize kulak vereceğine inanıyoruz” dedi.

Torbalı, adını her yıl Türkiye’nin en hızlı büyüyen ilçelerinin ortasına yazdırıyor.

Torbalı Ticaret Odası Başkanı Abdulvahap Olgun, “Bölgemizde; tütün, orman ürünleri, kimya sanayi, makine, mobilya ve hayvansal gıda ürünleri ihracatı ön plana çıkıyor. 60 farklı bölümün faaliyet gösterdiği Torbalı; 1150 sanayi kuruluşu, 2950 işletme ve 65 binden fazla çalışana istihdam sağlamaktadır. 210 binlik nüfusuyla patronların çekim merkezi olan Torbalı’nın nüfus artış hızı Türkiye nüfus artış ortalamasının üzerinde. Böylece ilçemiz her yıl Türkiye’nin en hızlı büyüyen ilçeleri arasına adını yazdırıyor.” söz konusu.

Burr Bardacık İncirlerimiz için çalışmalarımızı Simit Kuru Domates ve Arslanlar Biber’i coğrafi işaret ile taçlandırarak sürdürüyoruz.

Olgun, “İlçemizi cazibe merkezi yapan bir diğer unsur da 5000 yıllık bir geçmişe sahip olması. “Bol Kazançlar!” Metropolis Antik Kenti’ndeki kazılarda yazılan metinler bölgemizde ticaretin ne kadar eski olduğunun kanıtıdır. Torbalı Ovası yakın geçmişte tarımsal sit alanı ilan edilmiştir. 313 bin dekar ekilebilir araziye sahip arazimizde 3 mevsim eser yetiştirilebilmektedir. Bu durum Coğrafi İşaret çalışmalarımıza da katkı sağlamıştır. Simit Kuru Domates ve Arslanlar Biberlerimizi Coğrafi İşaretle taçlandıran Burr Bardacık İncirlerimiz için çalışmalarımıza hız kesmeden devam ediyoruz.” dedi.

Kurutulmuş domatesin merkez üssü yakında tüm Türkiye’de “mobilya şehri” olarak anılacak.

Türkiye’nin kuru domates ihracatının üçte ikisini Torbalı’nın tek başına karşıladığını anlatan Abdulvahap Olgun, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Pizza, hamburger ve makarnada kullanılması nedeniyle özellikle gıda sektörünün talep ettiği bu ürünü 2022 yılında 106 ülkeye ihraç ettik. Tarıma dayalı sanayi modeli olarak hayata geçirdiğimiz kuru domates üretimi, Torbalı örnek alınarak Türkiye’nin birçok yerinde uygulanmaya başlandı. İlçemizde; Pancar OSB ve Torbalı Karma Mobilya OSB olmak üzere 2 organize sanayi bölgesi bulunmaktadır. Pancar OSB’de; 90 fabrikamız 1200 bin dönümlük alanda üretime başladı. 22 fabrikanın faaliyet gösterdiği 600 dönümlük Torbalı Karma ve Mobilya OSB’de, genişleme alanındaki çalışmalar tamamlandığında ilave 700 dönümlük alanda toplam 105 fabrika faaliyete geçecek. Böylece Torbalı; Karabağlar’da kümelenen mobilya firmalarının ana merkezi olacak ve Türkiye genelinde “mobilya şehri” olarak anılacak.”

Türkiye’de ilk 500 şirket arasına 8, Ege’de ilk 100 şirket arasına 10 şirket sokmayı başardık.

  Olgun, “Covid-19 salgını, küresel tedarik zincirindeki aksamalar ve Rusya-Ukrayna savaşı gibi tehditlere rağmen ihracat rakamlarımızın rekor artış göstermesinden memnunuz. Hedefimiz her zaman ihracattaki büyüme hızını bir önceki yıldan daha da yukarılara taşımaktır. Başta dünyaca ünlü birçok firma olmak üzere dev marka ve işletmelere ev sahipliği yapan ilçemiz, Türkiye’nin en büyük firmaları listesinin üst sıralarında yer alan temsilcileri ile adından söz ettirmeye devam ediyor. Bu yıl; Türkiye’de ilk 500 şirket arasına 8, Ege’de ilk 100 şirket arasına 10 şirket sokmayı başardık. İyi ki rekorlar kırmış bir ilçeyiz. İlçemizin yüksek potansiyelinin yatırımcıların ilgisini çekmesi her geçen gün daha da büyümemizi sağlıyor. İnanıyoruz ki; Torbalı’nın adı Türkiye ekonomi çarkında daha çok duyulmaya devam edecek.” diyerek sözlerini tamamladı.

2023’ün ilk 5 ayında ihracatçıya toplam 16,9 milyar dolar kaynak sağlandı.

Türk Eximbank Ege Bölge Müdürü Gülom Timurhan, “2022 yılsonu itibarı ile ihracatçılarımıza 19.6 milyar dolar kredi sağladık. Kısa vadeli ihracata hazırlık kredilerinin yanı sıra orta ve uzun vadeli ihracata yönelik işletme finansmanı ve yatırım kredileri ile de ihracatçılarımızın finansman ihtiyaçlarına çözümler sunuyoruz. Ülkemizin en büyük kredi sigorta şirketiyiz. 2022 yıl sonu prestijiyle sigortalanan ihracat alacaklarının bedeli ise 25,4 milyar dolar. Eximbank olarak Türk ihracatçılarının vadeli mal ve hizmet satışlarından doğan ihracat alacaklarının tahsilat riskini kredi sigortası ile teminat altına alıyoruz. Böylece ihracatçılarımız tahsilat riskini göze almadan farklı pazarlarda daha fazla alıcıya mal ve hizmet ihraç ederek ihracatlarını artırma şansına sahip olmaktadırlar. 2023’ün ilk 5 ayında ihracatçıya 7,8 milyar doları kredi, 9,1 milyar doları sigorta olmak üzere toplam 16,9 milyar dolar kaynak sağlandı. söz konusu.

Bankamız katkılarından etkin olarak yararlanan ihracatçılarımızın sayısı 16 bini aşmıştır.

Timurhan, “Eximbank olarak Bankamız katkılarından yararlanan ihracatçı sayısını artırmaya büyük önem veriyoruz. Bu kapsamda yürüttüğümüz pazarlama faaliyetleri ve saha çalışmaları sayesinde Bankamızın tabanlarından etkin şekilde yararlanan ihracatçı sayımız 16 bini aşmıştır. İhracat katkılarından yararlanan KOBİ’lerimizin sayısını artırmaya büyük önem veriyoruz. Buna göre, Bankamız hizmetlerinden yararlanan ihracatçı firmalar içinde KOBİ’lerin payı 2017 yılında %60 iken, 2023 yılında bu oran %83’e ulaşmıştır. Kredi başvurularında KOBİ’lere öncelik verilmekte olup, TL kredilerin tamamı KOBİ’lere verilmektedir.” söz konusu.

Gülom Timurhan, “İhracatı tabana yayma stratejimiz doğrultusunda, Bankamız ve Türkiye’nin katılımıyla kurulan İhracat Geliştirme A.Ş.’nin (İGE) kurulması ile ihracatın finansmanında yeni bir dönem başlamıştır. İhracatçılarımızın finansmana erişimde karşılaştıkları garanti oluşturma sorununu analiz etmek amacıyla İhracatçılar Meclisi (TİM). . HDI güvencesi ile özellikle katma değeri yüksek, orta ve yüksek teknolojili işler üreten ihracatçılarımıza kredi kullanım imkanları sunuyoruz. HDI’nin faaliyete geçmesinden bu yana 4300’den fazla ihracatçı firmaya HDI güvencesi altında yaklaşık 23 milyar TL tutarında kredi kullandırılmıştır. HDI teminatlı kredi kullanan şirketlerimizin %88’i KOBİ’dir.” dedi.

Sürdürülebilirlik kapsamında ihracatçılarımıza yaklaşık 2,5 milyar Euro kaynak sağladık.

Timurhan, “AB Yeşil Anlaşma uyumu kapsamında 2026 yılında uygulamaya konulacak olan sınırda karbon vergisi uygulamasına ihracatçıları hazırlamak amacıyla sürdürülebilirliği stratejisinin merkezine koyan Bankamız, 10 milyon dolar ve üzeri yatırım kredisi başvuruları ile uluslarüstü kuruluşlar tarafından veya bu kuruluşların güvencesiyle sağlanan kaynakların kullanılması, çevresel ve sosyal konular. Risklerle ilgili kaynakların durumlarıyla uyumunu değerlendirir. Son 3 yılda ihracatçılarımızın sürdürülebilirlik kapsamında kullanmaları için yurt dışı finans kuruluşlarından yaklaşık 2,5 milyar Euro kaynak sağladık. 2021 yılı faaliyetleri için ihracatçılarımızın karbon ayak izini ISO standartlarına uygun olarak hesaplayan ilk ve tek banka olarak Türk Bankacılık Sektörüne öncülük ettik ve bu alanda çeşitli ödüller kazandık. Amacımız, Türk Eximbank’ın imkanlarını daha fazla ihracatçımıza ulaştırmak, onları uluslararası rekabette desteklemek ve daha fazla ihracat yapmalarını sağlamaktır. Türk Eximbank olarak cari fazla veren Türkiye hedefi doğrultusunda ihracatımızın temeli olmaya devam edeceğiz.” konuşmasını bitirdi.

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Yardımcısı Jak Eskinazi, Torbalı Ticaret Odası Lideri Abdulvahap Olgun ve Türk Eximbank Ege Bölge Müdürü Gülom Timurhan toplantıya Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Yardımcısı Lider Ege Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği Yöneticisinin açılış konuşmaları ile başladı. Meclis Başkanı Yalçın Ertan, Ege Mobilya Kağıt Ege Deniz Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Fuat Gürle, Ege Hububat, Bakliyat ve Yağlı Tohumlar İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Bedri Girit, Muhammet Öztürk Ege Hububat, Bakliyat ve Yağlı Tohumlar İhracatçı Birlikleri Başkanı Muhammet Öztürk, Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreteri İ. Cumhur İşbırakmaz, Yönetim Kurulu Üyeleri, İktisat Gazetesi temsilcileri ve iş insanları katıldı.

Torbalı Ticaret Odası’ndaki toplantı öncesi Özgörkey şirketler kümesi Torbalı ve Feast’te Uzak Doğu’dan Avrupa’ya birçok ülkeye ihracat yapan, inovasyona yatırım yapan, sürdürülebilir tarım ve üretimde öncü olan Türkiye’nin en büyük dondurulmuş gıda entegre tesisi, ve kadın istihdamı ziyaret edildi. .

Feast Dış Ticaret Müdürü F.His Erdoğan, Feast Export Bölge Müdürü Kutay Çevirgen ve Feast Export Bölge Müdürü Hande Cangürgel, üretimden paketlemeye, lojistiğe kadar tüm aşamaları anlatan birer sunum yaptılar.

Aynı zamanda Torbalı ilçesinde dünya otomobil tarihine ışık tutan klasik otomobil ve motosiklet müzesi Key Museum ziyaret edildi.

“Ege İhracat Buluşmaları” Toplantısında İktisat Gazetesi Yürütme Konseyi Başkanı Hakan Güldağ, İktisat Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Koordinatörü Vahap Munyar ve İktisat Gazetesi Yazı Kurulu Başkanı Gurur Oğuz panelde ülkemizin ve dünya ekonomisinin durumu ve geleceği ele aldı. moderatörlüğünü İktisat Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Handan Sema Ceylan yaptı. Dönem içinde ekonomimizin beklentilerinden bahsetti.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu