Haber

‘Hatay Ortak Meselemiz’… Kısa vadede yapılaşma olmaması çağrısı

HATAY (IFA) –53 üyeli ‘Hatay Ortak Sorun Meclisi’, kentin tamamında zemin etüdü yapılmadan inşaata başlanmasının kesinlikle yanlış olacağı görüşünü dile getirerek değerli tespitlerde bulundu.

Konsey üyeleri görüşlerini yazılı olarak bildirirler.

Hatay’ın bulunduğu deprem bölgesinde inşaat çalışmalarının bir an önce başlayacağı ve 1 yıl içinde tamamlanacağı söylemiyle karşı karşıya kaldıklarını ifade eden meclis üyeleri, “Hatay’daki yakınlarımızın cenazeleri hala duruyor. moloz altında, şehir beşik gibi sallanırken, 5 bin civarında artçı -belki de öncü- deprem sırasında ilin tamamında zemin etüdü yapılmadan inşaata başlanmasının kesinlikle yanlış olacağı kanaatindeyiz. Kısa vadede Hatay’da kesintili konutlar dışında yapılaşma olmaması gerekiyor.”

“Kentin tam teşekküllü imar planı ortaya çıkmadan inşaat faaliyetlerine başlanmaması gerektiği” uyarısında bulunan meclis üyeleri, “Yapılan hataların tekrarlanmaması için planlamada şu unsurlar dikkate alınmalı” dedi. Bugünkü afetin boyutunu ve tahribatını büyüterek, “Dirençliliğini kazanamayacak ve bir sonraki afetlere yer açmış olacaktır. Bu faktör bile tek başına sabırsız davranmamak gerektiğini gösteriyor” dedi.

Hatay Ortak Sorun Kurulu üyeleri yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:

İlk ilimiz Hatay ve deprem yaşayan diğer on ilimizde öncelikle hızla mikrobölgeleme çalışmaları yapılmalı, zemin yapısı hatasız ortaya çıkarılmalı ve 1/5.000 ve 1/1.000 ölçekli imar çalışmaları yapılmalıdır. planlar bu veriler doğrultusunda yeniden hazırlanmalıdır. Devlet bunları fark etmeden asla inşaatlara başlamamalı. Bunlar olmadan sağlıksız konut ve kentsel mekanların yaratılması, yeni yıkımlara, kayıplara ve yıkıcı sonuçlara yol açacaktır.

2. İnşaat proje kontrollerini yapma yetkisi özel kontrol şirketlerinden alınmalı ve kamu görevi olarak Türkiye Mimar ve Mühendis Odalarına (TMMOB) bağlı odalara bırakılmalıdır.

3. Deprem ve afet güvenliğine ilişkin acil eylem planı, kamu öncelikleri esas alınarak, kamu politikalarına ilişkin tüm alanları içerecek çok yönlü bir bakış açısıyla, genel içerik ve çerçeve buna göre hazırlanmalıdır.

4. Tarihi miras, kültürel çeşitlilik, yapısal ve mekansal dokunun korunması ve restorasyonu esas alınmalıdır. Tarihi ve yıkılmış yerler kolay bir moloz kaldırma çalışmasıyla yok edilmemeli, kalıntılar fotoğraf ve video kayıtları ile belgelenerek özenle kaldırılmalı ve sağlıklı bir ortamda muhafaza edilmelidir.

5. Bu süreçler kamuoyu ile paylaşılmalı, çalışmalarda üniversitelerden ve meslek odalarından teknik destek alınmalıdır.

6. Altyapının yeniden yapılacağı yerlerde atık su ve yağmur suyu ayrı bir sistemle ele alınmalı; atık su, içme suyu, yağmur suyu bordürleri ile fiber optik, elektrik, doğalgaz vb. bordürler bir bütün olarak projelendirilmelidir.

7. Depremin yol açacağı çevre sorunlarına karşı yıkılan binaların molozlarının toplanması, taşınması ve depolanması için “Hafriyat Toprağı, İnşaat ve Yıkıntı Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği” kararlarına tam olarak uyulmalıdır.

8. Kamuya ait gayrimenkullerin satışı durdurulmalıdır. Terk edilmiş fabrika, işyerleri, hizmet dışı bırakılan askeri alan, köy malı iken belediyelere devredilen taşınmazlar, kullanılmayan kamu taşınmazları vb. satılmamalı, “Kamu Hizmetleri Rezerv Alanı”, “Kentsel Dönüşüm” olarak imar planlarına dahil edilmelidir. -Rehabilitasyon-Tadilat Binası Rezerv Alanı” olarak belirlenmeli ve gerektiğinde yeni yerleşimler için kullanılmalıdır.

7- İçerdiği ruhlara mezar olmayacak yapılar tasarlanmalıdır. Dikey konstrüksiyonlar yatay konstrüksiyonlara taşınmalıdır.

8-Ekolojik stabiliteyi daha fazla bozmadan moloz ve moloz kazısı kontrollü olarak yapılmalıdır.

DANIŞMA KURULU’NDA KİMLER OLMALIDIR?

Hatay’ın İmar ve İmarı için oluşturulacak Danışma Kurulunda ise tarihçiler, sosyologlar, meslek odaları, STK’lar ve sanayiciler, doğa bilimcileri, kültürel miras uzmanları ve arkeologlar ile her şeyden önce ulusal ve uluslararası şehir plancıları ve yasal süreci denetleyebilecek avukatlar. olması gerektiğinin altı çizildi.

senkaya-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu