Konya’da emekli olan Hacı Ali amca eline aldığı iğne ve boncuklarla eşine destek oluyor.
Konya’nın Seydişehir ilçesinde oturan Hacı Ali Çelik, 37 yıldır işlettiği marketi kapatarak, konut ekonomisine katkı sağlamak için el sanatları yapan ve meslek kurslarından 50’ye yakın sertifikası olan eşi Ayşe Çelik ile birlikte çalışmaya başladı.
Yaklaşık 11 yıldır eşine eline aldığı iğne ve boncuklarla yardımcı olan Hacı Ali Çelik, gözlük takıyor ve deri işleme, boncuk dizme, kabak oymacılığı gibi el işleri yapıyor.
Karısının boş durmamasına yardımcı olur.
Hacı Ali Çelik, 40 yıldır evli olduklarını ve esnaflık yaptığı dönemde eşinin gittiği kurslarda kazandığı becerilerle el sanatları yaptığını anlattı.
Emekli olduktan sonra boş kalmamak için eşine yardım etmeye karar verdiğini ifade eden Ali Çelik, el sanatlarına yama yama yaparak başladığını söyledi.
Çelik,
“Sonra boncukla ilgilenmeye başladım. ‘Yapamam’ diye düşündüm. Eşim ‘yaparsın’ dedi. O bana cesaret verdi.Gerçekten yapıyorum.İstediğim modeli yapıyorum ve yapıyorum.Çok kolay çok zevkli çünkü artık öğrendim.Sürekli çalışırsanız günde 8-10 bileklik yapılır genelde. , kadınlar kursa gidiyor. Eşimden öğrendim. Sertifikam yok.”
dedim.
Çelik, eşiyle birlikte yaklaşık 1 yıldır kabak işleme kursuna gittiklerini bildirdi.
“40 yıldır hayatı paylaşıyor, 11 yıldır çalışıyoruz”
Esnaf olduğu dönemde eşine yardımcı olamadığını vurgulayan Çelik, şunları söyledi:
“40 yıldır hayatı paylaşıyoruz, 11 yıldır da iş paylaşıyoruz. Dükkanı kapattıktan sonra 11 yıldır eşime evde bahçede destek oluyorum. Bir kızımız bir oğlumuz var. Boncuk işini çok severim. “Kabakları süslemeyi de severim. Sadece yama şeklinde keserim. Kahve alışkanlığım yoktur. “Yazın bahçe işleri ile uğraşırım. Kışın bu el işleriyle uğraşıyoruz, yazın da stantlar açıp satışını yapıyoruz.”
50 sertifikası var
Ayşe Torun Çelik, ilkokulu bitirdikten sonra anne ve babasının terzi olması nedeniyle el sanatları kursuna gittiğini de anlattı.
Yaşı küçük olduğu için dikiş kursuna götürülmediğini belirten Torun, örgü kursuyla başladığını söyledi.
“Örgü, çiçek ve pasta kursuna gittim. 13 yaşımda başladı bu hikaye. 59 yaşındayım, hala kurstayım. 50 tane sertifikam var. Açılan tüm kurslara gittim. Ev ekonomisi, sağlık, çocuk bakımı, takı tasarımı sertifikalarım var.Şu anda eşimle balkabağı süsleme kursuna gidiyoruz.”
dedim.
“Kışın üretip yazın satıyoruz”
Emekli olduktan sonra eşinin sıkılmaya başladığını anlatan Çelik, şunları söyledi:
“Eşim ve ben takı tasarımına ilk olarak gümüş kaplamanın üzerine taş koyarak başladık. Sonra kumaşları patchwork olarak kesti. Şimdi kum boncuklardan kolye ve bileklik örüyor. Önceleri evde yapıp satardım. Kapandıktan sonra dükkân, biraz zorlandık, kızımız üniversitede okuyordu, İzmir’de el sanatları tezgahlarını gördük, ‘biz de niye yapmayalım’ dedik. dedik. Birbirimize takviye yapıyoruz.”